Prezentarea echipelor aliniate la startul Ligii I Bergenbier - sezonul 2010 - 2011 ...

miercuri, 21 iulie 2010

Distribuie si prietenilor tai acest articol :
... in viziunea Pedigree's Blog
BLOG CU PEDIGREE SPORTIV
CFR CLUJ a dus o campanie de transferuri destul de buna, n-a adus decat jucatorii de care avea nevoie Andrea Mandorlini pentru a se bate iarasi la titlu si pentru a-l cuceri pana la urma. A venit Ioan Hora de la Gloria Bistrita (pentru care s-a platit aproximativ un milion de euro – o suma destul de mare, zic eu, raportat la ceea ce iti poate oferi Hora, un mijlocas ofensiv destul de fraged inca, avand o talie cam mica in raport cu restul echipei), a fost transferat definitiv Fabrizio Piccolo, si au mai fost adusi atacantul Kivuvu, Ionut Rada si Nuno Diogo. In schimb, au plecat o serie de jucatori care au jucat mai mult sau mai putin in “Gruia”. Este vorba despre Nicolae Dica, Nei si Cabrera – tustrei au revenit dupa imprumutul la CFR, iar Sixto Peralta, Sanchez Prette, Diego Ruiz, Dario Flores sau Didy s-au dus care incotro. Va reusi oare CFR-ul sa repete “isprava” de anul trecut? Ce va face Clujul in Liga? Va depasi performantele Unirii Urziceni de anul trecut? Va rezista Andrea Mandorlini pana la finele sezonului?

UNIREA URZICENI a reusit inainte de toate sa ii pastreze in loc pe George Galamaz respectiv Marius Bilasco, doi oameni extrem de utili echipei, care si-au anuntat plecarea la finele sezonului. Eu zic ca ar fi fost pacat de toata munca depusa de capitanul echipei respectiv atacantul cu cel mai bun joc aerian din Liga I, sa plece tocmai acum, la doar sase luni de cand si Dan Petrescu avea sa paraseasca Unirea. Si nu doar ca “Bila” si “Gala” au ramas – MM Stoica  a batut palma cu Petre Marin si Rica Neaga, fostii jucatori ai Stelei, plus jucatorul francez alintat “noul Drogba”, Maurice Junior Dale. La plecari, putem vorbi doar despre mutarea lui Daniel Munteanu la U Cluj. Asadar, Unirea continua cu Rony Levy pe banca, Mihai Stoica a fost multumit de israelianul si probabil ca va mai sta o bucata buna de timp.

FC VASLUI n-a facut prea multe transferuri in randul jucatorilor, insa a facut o alta achizitie ce cantareste mai mult decat orice fotbalist – este vorba de noul antrenor, Juan Ramon Lopez Caro (foto), fostul tehnician al Realului. Spaniolul l-a inlocuit pe Marius Lacatus, cel care s-a mutat alaturi de familia sa in Spania. Totusi, inainte de a pleca, a lasat echipa lui Porumboiu pe locul 3, clasandu-se pentru a doua oara consecutiv in fata Stelei – semn ca la Vaslui chiar se “coace” ceva! Alaturi de Lopez Caro, a mai fost adus Rodolfo Bodipo (sub forma de imprumut de la Deportivo la Coruna), un atacant in care vasluienii par sa-si puna destul de multe sperante, desi are 32 de ani. El ar trebui sa-l faca uitat pe Wesley, cel care si-a exprimat in numeroase randuri dorinta de a parasi gruparea moldava, dar si pe hondurianul Carlos Costly s-a plictisit dupa doar un retur (e drept ca tot aici a fost accidentat atat de grav incat a pierdut Cupa Mondiala – el era golgeterul echipei, deci urma sa joace titular in Africa de Sud, insa o accidentare venit pe final de sezon i-a ingropat visele). Totusi, eu il inteleg pe Costly… Vom vedea daca acestia doi vor pati ca Marko Ljubinkovic, exilat cine-stie-unde din cine-stie-ce motive :| . Deasemenea, Porumboiu i-a mai adus Sorin Radoi si Daniel Pancu.

STEAUA BUCURESTI a miscat in aceasta vara mai mult ca in ultimii doi ani la un loc. Victor Piturca (foto) a fost adus in calitate de antrenor, cu dreptul de a se ocupa si de alte ramuri ale clubului, iar Gabriel Bolidici, Eugen Neagoe respectiv Martin Tudor au fost alesi drept colaboratori, secunzi. Initial era vorba ca nea Imi sa fie adus la randu-i in calitate de presedinte, iar Viorel Paunescu trebuia sa primeasca o functie onorifica. Nimic nu s-a concretizat, asa cum nici Florin Marin n-a mai putut fi cooptat de Piturca in stafful tehnic. In schimb, Steaua a transferat multi jucatori. Au si plecat multi, dar au si venit… Au sosit in Ghencea jucatori precum Octavian Abrudan, Razvan Stanca, Alexandru Pacurar, Mihai Radut, Iasmin Latovlevic, Cosmin Matei, Novak Martinovic, Iordan Todorov, Florin Gardos, respectiv Dorel Stoica. Despre acesta din urma se pun multe semne de intrebare, deoarece Mititelu declara ca jucatorul a semnat inainte sa plece de la Craiova in Arabia Saudita un soi de contract conform caruia nu are dreptul sa joace altundeva in Liga I decat la Craiova, iar daca aceasta intelegere va fi incalcata, Stoica trebuie sa achite suma de un milion de euro. Din cate se pare, sunt numai baliverne, ramane de vazut ce se va intampla. Revenind la subiect, de la Steaua au plecat fratii Karamyan, Golanski, Plesan, Ovidiu Petre, Parpas, Tall, Onicas, Tudose, Vatca, Pedriel si “capitanul” Petre Marin. Banderola a primit-o Banel si cu totii suntem curiosi ce va reusi sa faca Steaua in noul sezon.

FC TIMISOARA a miscat mai mult la capitolul “plecari” decat la “sosiri”. Dupa cum ne-a obisnuit Marian Iancu, banca tehnica a fost inlocuita. Nelutu Sabau si-a respectat promisiunea de la finele sezonului trecut si a parasit “corabia”, fiind adus in locul sau un sarb, Vladimir Petrovic. Odata cu el n-au venit nume prea mari, doar cativa sarbi + Iulian Tames de la FC Arges. Nu cred ca banatenii aveau nevoie de un coordonator de joc; o duc relativ bine pe acel post, cel putin din punct de vedere numeric. De cealalta parte, Tiago Costa, Florin Maxim, Claudiu Ionescu, Winston Parks si Nemanja Supic au fost pusi pe liber sau pe lista de transferuri. Tinand cont de ultimele declaratii, conform carora Marian Iancu va deveni actionar minoritar al Rapidului, parasind practic echipa crescuta de dansul, nu vad prea multa stabilitate financiara nici la Timisoara, culmea, desi banatenii o duceau cam cel mai bine in sezoanele precedente…

DINAMO BUCURESTI se lauda prin vocea lui Cristi Borcea la finele campionatului ca mai bine de jumatate din lot va disparea, iar in locul jucatorilor plecati vor fi adusi intocmai ceea ce ii lipsea echipei. Da, s-au facut ceva transferuri in acest sens, insa nu acolo unde era “buba”. Au plecat Bostina si Izvoarnu la U Cluj (primul chiar incepuse sa se acomodeze in ultimul sezon), Bratu a fost imprumutat la Litex Lovech (o GRAVA EROARE a celor din staff-ul administrativ; ALTCINEVA trebuia sa plece!), in vreme ce Lobont va continua cu AS Roma, semnand pe trei ani (probabil acolo isi va incheia cariera). La “veniri”, eu zic ca discutam mai mult despre “reveniri”. Inainte de toate, e de spus ca Ioan Andone revine in “Groapa” dupa un event cu CFR si o experienta scruta la Rapid. Liviu Ganea, Georgian Paun si Hristu Chiacu si-au terminat imprumuturile, iar Catalin Munteanu este iar “caine” dupa ce gasca de la Brasov s-a spart. Nelinistit ca echipa sa n-a castigat cam niciun meci amical in aceasta vara, Andone (foto) a declarat ca mai asteapta cateva transferuri, vezi-Doamne din Argentina de la formatia campioana!

RAPID BUCURESTI tinteste iar cupele europene, dupa doi ani de stat pe tusa. Cu un George Copos mai activ ca niciodata (asta dupa cativa ani de cand tot incearca vanzarea Rapidului la evrei si nemti), eu cred ca Rapidul a mutat excelent pe piata transferurilor in acest an. Readucerea lui Dinu Gheorghe in functia de presedinte si instalarea lui Marius Sumudica pe banca tehnica sunt doua mutari cu care patronul rapidist se poate lauda. Deasemenea, transferurile parafate in aceasta vara sunt poate cele mai bune facute de echipele din Romania, ramane de vazut cum va reusi sa omogenizeze lotul “Sumi-gol”, acest rapidist convins. Ezequias, Rui Duarte, Nicolae Grigore, Mihai Roman, Sabrin Sburlea (toti de la Brasov) plus inca o mana de straini, nemaivorbind ca Dani Coman e singurul care n-a parasit Brasov – ma indoiesc ca nu se va intoarce la Rapid pana la startul campionatului! Cristi Sapunaru, Ilie Iordache si letonul Gaurcs s-au intors la cluburile de provenienta, in vreme ce lui Adrian Iencsi, Adrian Iordache, Diego Ciz, Ionut Stancu sau Darjan Matici nu li s-au prelungit contractele. Tot la “plecari” putem nota si mutarea lui Ionita la Koln, una banoasa (altfel nu cred ca scriam atata in acest paragraf :D ).

OTELUL GALATI o duce destul de bine, sau cel putin asta inteleg eu. Marius Stan  isi permite luxul de a refuza oferte mai mult decat bune pentru niste fotablisti tineri, adusi pe sume de nimic (de altfel, Stan e maestru in afaceri de acest gen – Emil Jula si Janos Szekely sunt doar doua exemple). Asa cum ne asteptam cu totii, nici de aceasta data nu au fost adusi jucatori din prima liga, au fost preferati niste fotbalisti de mana a doua la prima vedere, insa n-ai de unde sa stii cand vor “exploda”, asa cum au facut-o Antal si restul galatenilor. La capitolul “plecari”, putem inregistra numele lui Marius Axente, reintors la FC Timisoara in urma expirarii imprumutului. In rest, brigada e aceeasi la Galati. Sunt curios cum va evolua Gabriel Paraschiv, dupa ce a CERUT micsorarea salariului (nu e greseala de tastare sau neatentie!) de buna-voie. Pentru asta, merita sa spunem “Chapeau bas”!

FC BRASOV este echipa care s-a schimbat cel mai mult in aceasta iarna. In primul rand si dupa cum era de asteptat, Viorel Moldovan a parasit banca tehnica, reprosandu-i lui Ion Neculaie ca nu l-a platit absolut deloc pentru cat a pregatit formatia ardeleana. Dupa o lunga perioada in care secunzii Daniel Isaila si Robert Ilyes  au pregatit echipa, patronul brasovean l-a adus pe italianul Giuseppe Materazzi (nu e o simpla coincidenta de nume, e chiar tatal lui Marco Materazzi), cel care n-a rezistat decat trei zile, ca a si fost demis. Nu se cunosc prea bine motivele, se spune ca jucatorii nu erau multumiti de metodele de pregatire, insa e cert ca italianul a ramas cu un gust amar in urma experientei sale din Romania. Dupa cateva zile, s-a anuntat ca Marian Rada va pregati Brasovul pentru noul sezon, insa si acesta s-a speriat de fanii brasoveni, iar Isaila a ramas sa conduca echipa. De ce? Mai bine de jumatate de echipa a plecat (inapoi) la Rapid – Ezequias, Rui Duarte, Nicolae Grigore, Mihai Roman, Sabrin Sburlea. Pe langa acestia,”stalpii” apararii au parasit si ei formatia – Nae Constantin s-a retras, Nino Diogo a ales CFR-ul, iar Abrudan Steaua. “Veteranul” Catalin Munteanu s-a intors la Dinamo, in vreme ce Stelian Stancu, Dorel Zaharia sau Marius Maldarasanu au fost pusi pe liber. Achizitii – Barcauan, Florea si Badoi, acestea sunt cele mai importante nume.

GAZ METAN MEDIAS a rezistat in ultimii doi ani in Liga I (desi in primul lor an au ocupat un loc retrogradabil, insa gratie nastrusniciei lui Penescu, Argesul a “salvat” involunar Gazul), sunt curios daca antrenorul Cristi Pustai (foto) va reusi acelasi lucru in acest sezon. Nu s-au cheltuit prea multi bani nici de aceasta data. Singurele achizitii de marca sunt cele ale lui Razvan Plesca si Romulus Miclea de la Politehnica Iasi, insa e drept ca nici n-au plecat prea multi fotbalisti. E bine ca se doreste pastrarea omogenitatii, si totodata e bine ca s-a reusit pastrarea serviciilor lui Eric, brazilianul de la mijlocul Mediasului, care a explodat pe final de campionat in editia recent incheiata. Va fi de urmarit si jocul prestat de ardeleni, deoarece in ultimele doua sezoane s-a jucat diferit. In primul an, Gazul trebuia sa retrogradeze jucand frumos, spectaculos, ofensiv, in vreme ce in al doilea an a terminat pe locul 10 (si-au depasit conditia asadar) facandu-ne sa cascam indelung, jucand cel putin modest in atac, e drept ca le-a lipsit mult Bud in a doua jumatate de sezon.

GLORIA BISTRITA a contabilizat pierderea a doar trei fotbalisti, si din aceia, doi au revenit la echipele lor de provenienta dupa expirarea imprumutului (Homei la Dinamo, Latovlevici la Timisoara, apoi la Steaua), in vreme ce Hora s-a dus sa joace la CFR. Insa reala pierdere este cea de pe banca tehnica – Marius Sumudica  a parasit gruparea ardeleana in favoarea Rapidului. Desi perioada de transferuri n-a expirat, telenovela “Moraes” pare a fi rezolvata, in sensul ca nu va mai pleca de la Gloria, sau cel putin asta cred eu. Ma indoiesc ca vreuna dintre echipe ar fi de acord sa accepte mofturile “Lordului” doar pentru a-l transfera pe acest Moraes cand sezonul bate la usa… Sincer, nici nu sunt un fan al acestui brazilian, nu mi se pare ca ar merita 2 milioane de euro. Desigur, daca e pana acolo, merita mai mult decat Dayro Moreno (aceeasi suma a fost platita si pentru columbian, dar atunci nu era criza financiara), insa eu raman la ideea mea – cumparati fotbalisti romani, doar cu ei putem face performante! In rest, ar fi de notat transferurile lui Predescu respectiv Tudose. Surpriza sau nu, noul antrenor al Gloriei e Laurentiu Reghecampf, fostul manager de o zi al Universitatii Craiova. Repet, el a fost manager!

UNIVERSITATEA CRAIOVA a fost formatia cea mai blestemata in sezonul trecut, avand numeroase probleme la toate capitolele. Grava accidentare suferita de Florin Costea in plin campionat, probleme de pe banca tehnica la care s-au adaugat si cele cu administratia orasului (Mititelu a fost nevoit sa se mute din “Banie” la Drobeta Turnu Severin, acolo unde va evolua si in acest sezon) au dus echipa la sapa de lemn, “juvetii” fiind nevoiti sa lupte pana in ultima etapa pentru a evita retrogradarea. In aceasta vara Mititelu l-a adus din Golf pe Aurica Ticleanu , fostul component al “Craiovei Maxima”. Eu cred ca era nevoie de o fosta glorie pe banca oltenilor, desi relatia cu publicul e in continuare stransa (va aduceti aminte de acele meciuri in care stadionul din Turnu Severin era arhiplin). Nu s-au produs plecari foarte notabile la “Universitatea” (Balace la Vaslui, Badoi la Brasov), in vreme ce principalele achizitii sunt Gargarov (adus liber de contract de la Strasbourg), Wobay (revenit in urma imprumutul la Aris Limassol), respectiv “batranii” Ovidiu Stoianof si Dumitru Hotoboc (don’t ask :D ). Sa speram ca Florin Costea isi va reveni cat de curand – nu ca as fi fanul Craiovei sau al jucatorului, dar e un atacant cu reale calitati, s-a vazut in ultimii ani, si e pacat sa i se iroseasca talentul, mai ales ca ducem o criza destul de acuta pe plan ofensiv la nationala.

ASTRA PLOIESTI este, din punctul meu de vedere, una dintre echipele din Romania care s-au intarit cel mai bine. Desigur, au pierdut mult prin expirarea imprumutului lui Liviu Ganea (un om decisiv in numeroase randuri pentru prahoveni), insa patronul Ion Neculae (cel mai bogat investitor din fotbalul romanesc, peste Gigi Becali!), l-a transferat pe Raymond Lukacs de la FC Bihor. Ei bine, eu l-am urmarit in cateva randuri pe acest baiat si va pot spune ca e un jucator talentat in sensul ca are ceva lipici la minge, isi stie crea ocazii, insa le rateaza cu o mare usurinta (cel putin asa o facea pana prin returul campionatului trecut, atunci cand a inceput sa mai dea drumul la goluri). Transferul trebuia sa fie parafat din iarna, insa din nu-se-stie-ce motive, mutarea a picat. Tot la Astra a mai sosit si capitanul lui FC Arges, Balasa + fostul varf dinamovist Adrian Mihalcea + Kehinde Fatai (un jucator excelent de la Farul, care nu a prea fost bagat in seama in Romania, cel putin pana acum) + Ben Tekloh + Alexandru Matel (ultimii trei sunt de la Constanta, insa acesta din urma pare sa promita cel mai mult, evolueaza pe postul de fundas dreapta). Desigur, Astra si-a pastrat in mare, echipa de anul trecut, oamenii de baza (Oprsal, Takayuki, Mihalache, Stratila), iar pe langa toate aceste achizitii, cel mai important om venit in aceasta vara este Mihai Stoichita.

SPORTUL STUDENTESC a fost, este si va ramane o enigma pentru mine. “O gasca nebuna” o numiti voi, eu prefer sa ii zic “gasca ciudata” din multe considerente. In primul rand, pentru ca au doi fotbalisti de mare valoare pe care patronul Vasile Siman (seful ciudatilor din Romania) refuza sa ii tranfere, in schimb prefera sa nu ii imprumute la alte echipe decat pe ultima suta de metri (acestia doi fiind doi jucatori ce intra in vederile lui Razvan Lucescu). Din sursele mele, Siman n-a mutat absolut nimic la capitolul “transferuri”. Desigur, doar Tiberiu Balan si Dacian Varga au revenit de la Rapid III, in rest nu s-a produs nicio modificare in cadrul lotului. Nici macar “gemenii golului” Curelea & Ferfelea  n-au parasit gruparea studenteasca, iar daca Varga si Balan vor ramane si ei, eu cred ca Sportul ar putea avea pretentii mai mari decat evitarea retrogradarii! Deasemenea, ar mai fi de spus ca fostul component al “Generatiei de Aur”, Tibor Selymes, se afla pe banca tehnica a “gastii ciudate”.

VICTORIA BRANESTI seamana destul de mult cu Targu Muresul – a promovat fara nume prea sonore, insa in aceasta vara a reusit sa puna mana pe o mana de jucatori care vor pune umarul la mentinerea echipei in prima divizie de fotbal a Romaniei. Oficial, Branestiul este cea mai mica localitate care a jucat vreodata in Liga I, semanand din acest punct de vedere cu o alta formatie de provenienta dintr-o localitate minuscula, dar care a reusit sa castige titlul si sa faca 8 puncte in Grupele Ligii ;) . Antrenor este Ilie Stan, cel care a promovat echipa din Liga a III-a in cea secunda; asadar, in doar doi ani a facut saltul de la Silistea Gumesti la Steaua, CFR sau Dinamo. Iar acum ma simt dator sa enumar achizitiile Victoriei – este vorba de Marian Aliuta (fostul playmaker al Stelei, Rapidului, Timisoarei si Vasluiului), Valentin Simion, Ciprian Prodan si nu in ultimul rand, Vali Negru (jucator ce a impresionat in prima parte a returului, atunci cand marca foarte des pentru Poli Iasi – el evolueaza ca mijlocas). Desigur, Branestiul este sustinut si de fostul jurnalist Alin Buzarin  actualmente angajat al Victoriei, acolo unde munceste si Marin Duna.

FCM TARGU MURES este o alta echipa noua in campionatul nostru, acest oras nemaioferind o echipa in prima divizie de la ASA. Iata ca munca de aproximativ doi ani a lui Cosmin Bodea, terminata de Adrian Falub, cel care se afla pe banca tehnica a ardelenilor in momentul de fata, a dat roade, iar aceasta echipa are un plan serios. Desi a promovat fara mari nume in lotul largit (Mihai Stere este vedeta echipei, alaturi de Stetca, Sfarlea sau Miclaus), conducerea lui FCM Targu Mures a reusit in aceasta vara achizitionarea a patru fotbalisti numai buni pentru Liga I. Este vorba despre Florin Dan, fostul playmaker al Unirii Alba-Iulia (si totodata, unul dintre cei mai buni fotbalisti din Liga I pe ultima portiune de campionat), Mihai Onicas (viitorul inchizator al Stelei, echipa de unde a venit sub forma de imprumut; adesea comparat cu Mirel Radoi), Andrei Cordos (nu sunt sigur daca a venit tot sub forma de imprumut, insa stiu ca e om de baza la echipa de tineret a Romaniei) si Florin Stanga (repatriat din Grecia, de la Xanthi; un mijlocas foarte bun, care a mai jucat la Pandurii). Daca nu vor avea probleme economice prea mari, baietii lui Falub n-ar trebui sa aibe probleme prea mari.

U CLUJ este ultima echipa ce a promovat in Liga I, luandu-le fata unor echipe ca UTA sau Dacia Mioveni chiar in ultimele etape. Se stie ca “sepcile rosii” deruleaza un proiect extrem de serios, avandu-l ca finantor pe ex-dinamovistul Florian Walter (foto), cel care a si adus cu el cativa jucatori din “Stefan cel Mare”. Ar fi de spus ca ardelenii o duc destul de bine cu portarii -Sebastian Hutan (fost international de tineret), Florin Matache (eroul principal al “minunii de la Liberec”) sau Ionut Bosneag (fost goalkeeper al FC Arges – reflexe umitoare in situatii 1-la-1, dar si la penaltyuri) pot asigura cu succes poarta clujenilor. In aparare, antrenorul Cristi Dulca mai are de lucrat (e drept ca trebuie sa testeze cei patru aparatori sarbi transferati in aceasta vara), in vreme ce mijlocul si atacul echipei par a fi punctele forte. Gabriel Bostina, Sebastian Cojocnean, Bogdan Dolha, Reinaldo, Machado sau Valentin Lemnaru sunt doar cateva nume. Din punctul meu de vedere, Universitatea va avea un sezon greu, insa daca vor avea stabilitate financiara, eu cred ca au sanse mari sa evite retrogradarea.
Thank you for visited me, Have a question ? Contact on : youremail@gmail.com.
Please leave your comment below. Thank you and hope you enjoyed...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu